Goethe Enstitüsü Uluslararası Yardım Fonu

29/04/2021 17:13

Caz Derneği olarak Covid-19 salgınından dünyadaki bütün sektörlerin etkilendiği gibi biz de etkilendik. Kültür-sanat alanında planlanan fiziksel programların mecburi olarak duraklaması ile içinde bulunduğumuz bu yeni yaşam düzenine uyum sağlamak zorunda kaldık.

Kendi kısıtlı imkanlarımız ile düzenlemeye başladığımız Caz Derneği’nin 25 yıllık arşivini profesyonelce yapabilmek için finans ve insan kaynağına ihtiyacımız vardı. Goethe Institute tarafından açılan International Aid Fund hibe programına başvurduk. Bu çağrı Covid-19 salgınından sivil toplum kuruluşu olarak nasıl etkilendiğimizi ve bu ortamda üretecek, geliştirecek kanallar yaratıp yaratamadığımız sorusu üzerine kuruluydu. 

Fon için Dijital Dünyada Sürdürülebilirlik isimli bir proje hazırladık. Projemiz, arşivimizin bir bölümünün dijitalleşmesi, dijital platformlarda etkinlik yönetimi ve veri depolamadan oluşan 3 ana başlık altında toplandı. Bu 3 başlık aslında dernek olarak hâkim olduğumuz ve kendi imkanlarımız ile yapmaya başladığımız çalışmalardı. Ancak fon sayesinde hem çok daha sistematik ve düzenli bir şekilde ilerledik hem de maddi kaynak sayesinde yapılması gereken birçok kalemi gerçekleştirme şansına eriştik. Örneğin 1000 civarı eski teknolojide kayıtlı olan ses ve görüntüleri dijitale aktardık, bu görüntü ve seslerin montajları, düzenlemeleri yapıldı. Günümüzde artık kullanılmayan VHS kaset, mini DV, CD gibi birbirinden kıymetli konser ve etkinliklerin kayıtlarını kurtarmış olduk, birçok gazete kupürü, poster, anı defteri taranıp dijital ortamda paylaşıma hazır hale geldi. Dernek ne yazık ki elektronik malzeme açısından yeterli kapasiteye sahip değildi. Dolayısıyla veriler çok dağınık ve kişilerin kendi çabaları ile saklanıyordu. Bu verileri bulut sistemine aktardık, bir arşiv bilgisayarı alarak buraya kopyaladık ve bulut sistemi ile eşleştirdik. İnternet sayfamızı yeniledik ve Türkiye’de Caz veri tabanına dönüştürdük gelecek dönemlerde Avrupa Caz Ağı ile senkronize olması için çalışacağız. Projenin büyük bölümünü Eylül – Aralık 2020 tarihleri arasında dört ay gibi kısa bir süre zarfında gerçekleştirdik.

Caz Derneği YouTube kanalımız üzerinden etkinlikleri dijital platformlarda tüm dünyanın izleyebileceği bir yayın akışı halinde düzenledik. Bu kayıtların dijital hak takibini yaparak gelir dağılımı ile bu zor günler geçirdiğimiz dönem için müzisyenlerimize akmasa da damlayacak bir kanal oluşmasına çalışıyoruz.

Goethe Institute Ankara’ya ve genel merkezinin olduğu Almanya ofisine, tüm Avrupa’daki kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin faydalanabileceği bir çağrıya çıktıkları için çok teşekkür ediyoruz. 

Arşiv

2024
Ekim
Nisan
Şubat
2023
Ağustos
Mayıs
2022
Ekim
Mart
2021
Ekim
Eylül
Ağustos
Mayıs
Nisan
2020
Ağustos
2019
Kasım
Ağustos
Temmuz
Mayıs
2018
Ağustos
Temmuz
2017
Eylül
Temmuz
Haziran
Mayıs